Sunday, April 25, 2010

Lemon Cup Cakes, CitronMuffins ♥

Hi! Have spent some good hours with my mum today. We went to buy some good, organic soil to my allotment while talking about child care. How important it is to be intuitive with your child instead of feeding and put to bed from a schedule. And then we made some lemon cup cakes. My mum really wanted me to show her how to get started with raw desserts, she felt a bit lost. So I had a mini course with her. We made the lemon pudding on page 5 in my ebook, and as cup cake base we used different nuts :

• 1/4 of a Cup soaked sesame seeds, hulled
• 3/4 of a Cup soaked walnuts
• 1/2 of a Cup soaked pistachio nuts
• 1/2 of a Cup pitted dates

Now, soak 2 tablespoons of Chia seeds in 1/4 of a Cup water in a bowl in 10-15 min. Mix all ingredients in a food processor, add just enough water for the food processor to be able to blend, not to much because you want a doug like consistency. Add some salt and 1 tablespoon agave nectar or honey. Press the dough in cup cake forms and put in fridge to harden. Gently tap the cup cakes out of the forms and pipe the lemon pudding in a swirl over the cup cakes. Shop some pistachio nuts and sprinkle on top!

These Cuppies took 10-15 minutes to do.... Super easy, nutritious and delicious!

/Karolina


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vad hände med vädret? Jag tror solen tar sats för nästa babyblå dagar i stigande värme. Hur eller hur, Hej i stugan!

Har spenderat eftermiddagen med min mysiga, halv förvirrade och humoristiska mamma. Det är inte alla som har äran att växa upp med en mamma med sina instinkter intakta. Vi pratade om spädbarns skötsel idag (ett av mina favoritämnen) och att varken jag eller hon nånsin skulle drömma om att hålla ett schema med sovtider eller mattider för en bebis. Man kanske resonerar så att en vuxen mår ju bäst av att äta på en bestämd tid och somna/vakna på en bestämd tid varje dag, men är nog inte av den åsikten själv. Jag tror att om man ska ha sina instinkter intakta måste man ha kontakt med Stunden, och känna in den och sen göra val. Ingen dag är den andra lik vare sig med näringsbehov eller sömnbehov, känner man sina behov på djupet blir det överflödigt att ha nått schema. Jag tror att en mamma som har en bäbis kan läsa av den på djupet, de är ju näst in till samma människa den första tiden, så väl synkad är väl ingen relation? Hela vårt samhälle tycks fodra att vi inte ska vara styrda av instinkt och intuition utan av hjärnan, och det är väl hemskt sorgligt? Vi borde lita mer på att vi Vet allt som är värt att veta inombords (även hur man tar hand om en bebis), man måste bara locka upp Vetandet ur djupet om det sjunkit för långt ner i glömska. Lita på Dig själv!

Vi åkte ut och köpte fin, ekologisk såjord till lotten; fem stora säckar! De räckte inte så långt alls, men med lite kompost på det och mängder med "gröntäck"; gräsklipp på toppen blir det nog en fin säsong. Visade mamma hur man gör raw muffinsar också. Hon tycker det är knepigt att komma igång och det kan man ju förstå. Det är ett lite annorlunda sätt att göra mat och efterätter på, allt detta att blötlägga nötter, att jobba mer med mixern än med ugnen.


Karolina och Gittans Citron Muffins!

Botten

Blötlägg över natten eller så lång tid du har över:

• 0,5 dl sesamfrön med skal
• 2 dl valnötter
• 1 dl pistagenötter (eller vad du har tillgängligt)
• 1 dl urkärnade dadlar

(ta två msk chia och blötlägg i 0,5 dl vatten tills de fått en geggig konsistens, låt dem svälla i en egen skål).

Mixa och tillsätt vatten tills knivarna kan snurra bra, men inte för mycket, det ska bli en stabbig deg. Tillsätt nån nypa salt och 1 msk agave. Tryck degen ner i muffinsformar och ställ i kylskåpet för att de ska stelna lite grann. Stjälp upp dem försiktigt och spritsa min Citronpudding-kräm ur Love Raw's Ebok 2009 (från sid 5) över muffinsarna. Citronsmaken passar fint till den lite sötare nötbasen! Hacka pistagenötter och strössla över. Förutom själva blötläggningen tog detta kanske 10-15 min. Snabba ryck!









Mer om the Super Food Chia

Nötter är fulla med fett och kan vara lite jobbiga för magen att processa, då är det bra om man använder sig av tex chia, sesamfrön, bovete, bockhornsklöver etc för att dryga ut lite eller helt ersätta. När man kommit lite längre med sitt råa leverne är det vanligt att man vill bort från nötter och mer åt gröna löv. Anledningen till att jag försöker trycka ner chia i mina recept så ofta jag kan är att de dels är en bra utfyllnad när man inte vill ha så mycket nötter och för att det är så rackarns nyttigt!

Chia är lättsmält och innehåller 60% omega 3 fett, innehåller 2 gånger mer protein än andra frön och spannmål (alla 8 essensiella aminosyror i en lättupptaglig form), 5 gånger mer kalicum än komjölk och dessutom bor som man ofta har brist av vid ångest, 3 gånger mer antioxidanter än blåbär, 3 gånger mer järn än spenat. De innehåller stor mängd vattenlösliga fibrer. Jämfört med annan mat med omegafetter tex linfrö och hampa, så härsknar inte fettet i chiafröet så lätt pga dess höga antioxidantmängd. Det märker man när man luktar på chia - det luktar ingenting! Linfrön och hampafrön får en typisk doft när de börjar härskna. Du kan lagra chia i 4-5 år utan att de blir dåliga. Chia är dessutom ett förträffligt sätt för viktminskning eftersom de fyller ut mat med sin gelé som bildas vid blötläggning.

Maya indianerna använde Chia flitigt, chia betyder "styrka" och det är just för att fröet ger styrka, ökar energi, uthållighet, balanserar blodsocker, ökar viktminskningen och ger en jämn fin balans åt tarmen.

Äter du chia tillsammans med socker så minskas sockrets effekt i kroppen och det har att göra med geléet som fungerar som en barriär mellan kolhydrater och matsmältningssystemet vilket saktar ner spjälkningen av kolhydrater till socker. Den passar bra för diabetiker med andra ord. Vid träning förlängs vätskenivån och att inte förlora lika mycket elektrolyter. Chia går igenom kroppen och samlar upp gamla slaggprodukter på sin väg och är glutenfri. Jag har fortfarande några 500 g Chiapåsar kvar för 249 kr. Mejla order@loveraw.se för beställning.



Avslutar med en somrig bild. "Vad ända in i Eslöv!" ^_^


Love
/Karolina

Share/Bookmark

Monday, April 5, 2010

Easter Time! Påsken... med en Puma, en kyckling och en påskhare.




Beloved ones! I hope the easter holiday have been a splendid one!

Me myself had company by Mr A, witch gave some interesting perspective to my usually super calm life. I've been reading, but mostly buying more Conversations-With-God-books, Friendship with god and The New revelations. God has come to have a whole new meaning thanx to Neal's books, its truly been a turning point in my life to create a blossoming relationship with God, everybody would benefit from that, don't you think?

Im all into the Andean Energy work as well, so I just got to share a "Satori" a had with the neighbors cat! (a satori is a blissful moment of being, knowing). The cat is quite special to me, it has such a special energy (see the photo further down). It ran to me and jumped up in my lap, then climbed up my back and down on my leg. There it lay down, shut its eyes, purring *^_^*
I looked closer and when she opened her eyes i experienced I looked straight into the eyes of a Puma! It almost made me fall over backwards :) Amazing.. I sense the Puma has some thing for me, some kind of lesson.

Me and Mr A went biking out on the countryside (in super sunny weather), watching a beautiful spring stream. It made me realize how much I miss the powers of nature. I might bike there again alone, to explore the nature more. We had to head back home, due to severe starvation :) Nature can do that to you.

I've ben doing yoga, drinking nice veggie and fruit juices, and doing raw cookies and chocolate eggs, here's the recipe for the eggs!


The Wise Estern Hare's Chocolate eggs, makes 25-30

For the egg cream
  • 2 dl = 0,8 cups almonds, soaked overnight
  • 2 dl = 0,8 cups cashews, soaked overnight
  • 2 hand fulls of raisins
  • 2 tablespoons of agave nectar or raw honey
  • 3 tablespoons of water
  • a pinch of himalaya salt
Put into blender and mix into a dough like consistency. Form to egg shaped balls in your palm.


Caramel cream
  • 1 dl = 0,4 dates, pitted and soaked for a couple of minutes
  • 1 tablespoon agave nectar or yacon sirup
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1/2 tablespoon cocunut butter
  • a pinch of himalayasalt
  • 1 dl = 0,4 cups of water
You'll be getting more of the caramel cream than what you need, mainly because small amounts are hard to mix. Use the caramel leftovers to some other sweet creation, use your imagination!
Use the caramel cream as a spread on the egg balls and put into the freezer while making the chocolat cover.


Chocolat
  • 1 dl = 0,4 cups raw kakao powder
  • 3 tablespoons of agave nectar
  • 1 dl = 0,4 cups raw coconut butter or cacao butter (crush the cacao butter into smaller pieces to measure the 1 dl).
  • a pinch of himalayasalt and optional, some vanilla
Melt the cacao butter or coconut butter in your dehydrator, alt. boil some water and put a plate over, putting the butter on top of the plate to make it melt. Stir by hand in the cacao powder, agave and salt + vanilla. Dipp the eggs in the chocolate and put on paper baking sheets (otherwise they will stick to the plate).

Love from
/Karolina~

Share/Bookmark
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kära Folket, hoppas ni har det fin-fint i Påskens framfart!

En av mina favoritkycklingar kom hit och har vänt upp och ner på mitt bekväma, vattentäta liv. Som det ska vara. Vad gjorde man utan nya perspektiv?

Jag har också som i trans låtit benen styra in till Om Shanti i västerås för att okynnes-handla två till av Neal Donald Walsh-böcker.. (Vänskap med Gud och De nya uppenbarelserna). Nu när jag har Gud i mitt liv vill jag aldrig släppa taget igen. Kanske låter ovant för vissa, på gränsen till "fanatiskt". Fast jag är nog mer lycklig än fanatisk. Ok, i så fall fanatiskt lycklig. Jag blev ärligt talat vän med gud när h*n säger i boken att vi ska ha mer oanständigt sex. Då började jag haja att vi misstolkat gud. Det är inte så allvarligt, vedergällande, dogmatiskt, eller rigid som jag trodde. Om något är motsatsen till allt det nämnda, är det nog något bra tänker jag. Nåväl.. Har inte börjat läsa böckerna än, läser fortfarande Samtal med Gud nr 3. Har sen en bunt böcker med Andinsk Energiarbete att plöja igenom!

I går var vi på en utflykt. Påväg ut kom grannens katt. Henne har jag haft ett innerligt möte med tidigare. Hon hoppade upp på mig och gick runt på min rygg och la sig sen på mitt ben med stängda ögon och spann. När jag tittade närmare på henne och hon öppnade sina ögon var det som en... Satori, ett slags blixt-ögonblick av instinktivt varande. Jag upplevde nämligen att jag tittade rakt in i ansiktet på en Puma. Det var så verkligt att jag nästan ramlade omkull. Jag har min egen teori om varför, men jag ska väl inte spela mer på den Fanatiska Strängen idag, vill ju inte uppröra någon eller så... *fniss* Hon har ett vackert, pumalikt ansikte och en särpräglad energi som jag gillar mycket. Det är bara att konstatera att vi vet så lite, så lite om vad som rör sig bakom kulisserna och varför saker är som de är ;-) Det som ter sig "verkligt" är en påklistrad tolkning som gått genom vårat filter.


Vi cyklade totalt nog 2 mil i solskenet ut mot Skerike / Forsby och där var det vårflod som hette duga.. Vad underbart det är att se naturens krafter, särskilt de som är kopplade till årstiderna.


Det har varit yoga och jogging, råpressade grönsaks-/fruktjuicer, men även både det ena och andra av godsaker. En påskhare kom och kläckte några chokladägg också. Snällt nog lämnade hon receptet! Jag kan intyga att de är goda året om :)






Den kloka Påsk-Harens Chokladägg 25-30 st

Äggsmet
  • 2 dl mandlar, blötlägg över natten
  • 2 dl cashwenötter, blötlägg över natten
  • 2 nävar russin
  • 2 msk agave nectar eller raw honung
  • 3 msk vatten
  • en nypa himalayasalt
Mixa ihop till en smet och rulla till ägg i handen.


Karamell-kräm
  • 1 dl dadlar, urkärnade och blötlagda några min.
  • 1 msk agave nectar eller yacon sirap
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 msk cocossmör
  • nån nypa himalayasalt
  • 1 dl vatten
Små mängder är svåra att mixa eftersom det fastnar på väggarna i mixern. Arbeta med en slickepott och skrapa ner det som fastnar på väggarna upprepade gånger tills konsistensen blir smooth. Det blir rätt mycket över av karamell-krämen, men den går att använda till många olika bakverk, använd din fantasi! Bre äggen med karamellfyllningen och ställ in i frysen medan du gör chokladen.


Choklad
  • 1 dl raw kakao pulver
  • 3 msk agave nectar
  • 1 dl cocosfett eller kakaosmör (krossa kakaosmöret i mindre bitar för att mäta upp en dl).
  • en nypa himalayasalt och ev. en nypa äkta vanilj
Smält kakaosmöret i din torkugn, alt. gör ett vattenbad på spisen: låt koka upp vatten i en liten kastrull. Ställ över en tallrik där du lägger kakaosmöret och låt det smälta. Stäng av plattan när du lägger på smöret. Cocosfettet räcker om det är mjukt av rumstemperaturen. Blanda sen med kakaon, agaven och salt/vanilj. Ta ut äggen ur frysen och rulla dem runt i chokladen. Lägg på bakplåtspapper (annars fastnar de på tallriken). De kalla äggen får chokladen att hårdna fortare. Är du inte strikt raw kan du köpa mörk choklad och smälta, eller köp färdig raw choklad i block och smält.


Vintergäckens gula smil, en tröst efter kalla vinterns vinande riv.

Sen har jag börjat med färgläggandet av Rubinbärerskan. Vi får se vart det landar, det är alltid en brottningsmatch och när den är färdig sitter jag som helt förvånad, det blir aldrig som man tänkt sig när man målar, inte ens om man försöker sitt bästa. Se mer....



Nu alla kycklingar, kärringar, harar och ägg är det dags för hon på andra sidan skärmen att möta Solen utomhus. Det är dags att ladda om för nästa radda göromål här. Vi hörs snart!

/Karolina~

Share/Bookmark