Thursday, April 24, 2008

Pecannöts Cookies!



Sega och beroendeframkallande. Men ät med gott samvete de är ju så nyttiga!

  • 9 dl pecanötter blötlagda över natten
  • ca 5 dl russin el. dadlar blötlagda över natten
  • 1/4 tsk kryddnejlika
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 tsk himalaya salt
  • 4 tsk kanel
  • 1-2,5 dl vatten
Kör alla ingredienser i mixern, men spara en pecanöt / kaka till dekoration.. Dvs blötlägg några extra pecannötter bara till dekorationen. 
Häll i smeten i  en spritspåse och spritsa dem på plastfilmen till torkplåtarna, gör dem tjocka (då blir de ju sega också). Man kan använda en sked istället för sprits om man är lat. 
Torka i 105 grader 15-20 timmar. Vänd på dem så fort du märker att de fått en stelnad yta, dra av plastfoliet så att luften kommer åt på undersidan. Beroende på hur länge du torkar kan du få dem sega eller krispiga. 15 timmar låter mycket men stäng dörren till köket och låt torkmaskinen vara på under natten och innan du går till jobbet nästa morgon kan du vända dem så har du färdiga kakor sen på eftermiddan! 


Lite om Pecannöten

Liknar valnöten men är plattare och smalare i formen, har dessutom en sötare smak och är mjukare i konsistensen. Härsknar inte lika lätt som valnöten då den innehåller ett ämne som hindrar nöten från att härskna, något människokroppen också har nytta av. Det finns teorier om att senildemens är det samma som härsken hjärna... Nöten innehåller mer än 19 olika vitaminer och mineraler, är proteinrik, fiberrik och kolesterolfri. Den innehåller en ovanlig men viktig form av E-vitamin; 'gamma tocopherol'som är mycket viktig för hjärtats hälsa.

Sunday, April 20, 2008

Proteinrik chokladdröm






















Denna kompakta, krämiga chokladkaka gjorde Shazzie till sin dotter Evie för att säkerställa att hon fick i sig tillräckligt med protein, ja den innehåller även en hel del kalorier.. 


Välj ut en burk som du har hemma med låga kanter. Är burken mindre kör du halva receptet.
  • 2,4 dl cacaosmör
  • 2,4 dl cashews
  • 1,2 dl hampasmör, men går även bra med osaltad tahini Kung markatta.
  • 1,2 dl raw kakao
  • 1 msk cacao nibs
  • 1/4 av en ekologisk apelsin, inkl. skalet
  • 2 skopor hampa proeteinpulver
  • 1 tsk maca
  • 1 t agave (ev. beror på hur sött du vill ha det)
  • 4,7 dl russin, inte blötlagda, går även med färska dadlar men glöm inte att pilla ut den olivformade kärnan!
Börja med att smälta cacaosmöret på låg värme i en kastrull, låt det ta tid för det får inte bli över de heliga 48 graderna ;) helst lägre.. Klicka även i hampasmöret el. tahinin så det mjukar upp rör sen ihop. Häll ner i mixern, tillsätt övriga ingredienser och mixa  till det blir en klump som lossnar och följer med mixbladen. 
Nu har du din 'klump' som du placerar i burken, använd plastfolie för att lättare kunna dra upp kakan sen. Ställ i kylen 2 timmar, orkar du inte vänta gör en snabb vända i frysen ca 5-10 min. 

Har du apelsin i kom ihåg att noga skära loss de yttersta av skalet, inte det vita då det är beskt, och hacka fint.  
Jag skippade apelsinen men körde extra chlorella, 1 tsk.. Alg-smaken försvinner i kakaon. Tittar man noga ser man att kakan på bilden är lite grön-aktig ;)

Protein
Raw kakao innehåller 52% protein. Jämför det med nötkött el. fläskkött som innehåller runt 20% protein. 
Chlorella (alg) innehåller 60% protein, och det gröna mjölet från torkade hampalöv innehåller 50% protein. Macapulver innehåller 14% protein samt förutom stora mängder vitaminer, mineraler och fettsyror B-12 vitaminet. Cashews innehåller 15% protein vilket nästan motsvarande mängd i mjölkprodukter och ägg (13%).