Monday, June 30, 2008

Ingen sommar utan glass-brownies!



En blandning av glass och brownie med ett chokladtäcke som smakar som på en magnumglass och med en randig bas av chokladkräm och kokosgrädde (men jag har inte rört kokosnöten ÄN...) toppad av hackade pistagenötter.

En lagom smarrig, och tillfredsställande "glass-brownie". Det var nog inte meningen att chokladtäcket skulle vara något annat än chokladglassyr, men jag hade för mycket kakaosmör i att det blev till stelnad choklad :) Eg
entligen skulle det vara kokosfett, som inte blir lika hårt i kylen.  Så en ny  bakelse blev född i mitt kök igår. Vilket äventyr!



Chokladglassen
  • 1,5 dl blötlagda och skalade mandlar (8 timmars blötläggning minst)
  • 1,5 dl blötlagda walnötter (ska blötläggas minst  8-48 timmar i kylskåpet. Vattnet ska bytas morgon och kväll, detta för att kicka igång näringsämnen (många fördubblas när man blötlägger) eliminera s.k "enymhämmare" och aktivera enymer, dessutom göra de mer lättsmälta. Du gör nöten levande helt enkelt.)
  • 1,5 dl dadlar blötlagda 5 min.
  • Raw kakao-pulver 0,75 dl.
  • 1 msk rumstemprerat kakaosmör / smält kokosfett (gör ett vattenbad)
  • 1 tsk vanilj
  • Tillsätt gärna extra näring som maca, mesquite, nyponpulver el. liknande.. 
  • lite-lite himalya salt för att ta fram smakerna (viktigt i efterrätter) 
  • lite vatten
Mixa allt i en matberedare. Tillsätt lite vatten för att få snurr på knivarna.


Cocosgrädden
  • 1.5 dl blötlagda cashewnötter
  • 1 dl ekologiska kokosflingor blötlagt i 2,5 dl vatten några timmar
  • agave nectar
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 tsk vanilj
  • 1 dl kokosfett, rumstemrerat eller försiktigt smält i vattenbad
  • lite himalya salt
Börja med att i en blender (ingen mixer) hälla ner kokosen med vattnet och mixa det noga, ca 30 sek. Häll sedan i resten av ingredienserna.


Magnum-choklad-täcket
  • 0,75 dl kakaosmör, smält i ett vattenbad
  • 0,75 dl raw kakao
  • vanilj
  • en nypa himalayasalt
  • agave nectar
Rör med en sked ihop, precis innan det ska bres över själva glass-brownie-kakan. Välj ut en 4-kantig större burk som du klär med cellofanplast. Den kommer du sen ha till hjälp när du ska lyfta ur kakan. Gör chokladglassen och häll i halva satsen i burken. Ställ in i frysen och vänta tills den stelnat jämt. Under tiden gör du kokosgrädden. Bred på kokosgrädden över chokladglassen och in i frysen för att stelna. När det har stelnat jämnt (behöver inte vara djupfryst dock) brer du sista lagret av chokladglassen och på toppen av det häller du magnum-choklad-täcket som kommer stelna  väl inne i kylskåpet. Nu står alltså burken i kylskåpet istället tills chokladglassyren på toppen har stelnat. Då är det dags att skära upp kakan i ca 6 större bitar. Hacka pistagenötter över, eller de nötter du har hemma, alt. kakao-nibbs. 



Tuesday, June 10, 2008

The Super Simple Cake



The Super Simple Cake

For the Base:

• 2 cups Walnuts or Pecans
• 0.5 cup Raisins
• One pinch of Himalayan salt

Soak the Raisins in a bowl of water for 20 minutes. Strain the Raisins and put them in a food processor together with the Walnuts and Himalayan salt and process until you have a dough. On a pretty plate, press down the dough with your hands to form a round base. You can add a little cinnamon to the base if you'd like. Continue with one of the frostings!

Frosting 1: 'Lemon me good'

• 0.5 cup of Dates
• 3 teaspoons of Lemon juice
• 0.5-1 tablespoon of Water

Pit and soak the Dates for 20 min. Strain the Dates and put them in a food processor together with the Lemon juice and Water. Process until smooth. Use a spatula to scrape down any frosting from the sides of the food processor, mix again, scrape, mix.. Until incorporated.

Frosting 2: 'Can't believe it, Fudge frosting'

• 0.5 cup of Dates
• 2 tablespoons of virgin Coconut oil
• 3 teaspoons of raw Cacao powder

Pit and soak the Dates for 20 min. Strain the Dates and put them in a food processor together with the Coconut oil and Cacao powder. Process until smooth. Use a spatula to scrape down any frosting from the sides of the food processor, mix again, scrape, mix.. Until incorporated. Always use a virgin Coconut oil as it has a wonderful aroma and taste of coconut that the refined ones doesn't have, it also has a much higher nutritional value.

Remember that you can spice this cake with additional super foods like Purple corn, Acai berry powder, Lucuma, Mesquite or Cacao nibs!



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Om du inte har gjort någon raw rätt, börja med en efterrätt. Och ska du göra en, gör den här!

Fyra ingredienser:

Bas
  • 1-2 dl Cashewnötter, blötlagda
  • russin, nån näve  

Glasyr
  • 5-6 urkärnade dadlar
  • citronsaft 

Smaksättare: en nypa salt och mycket vanilj! 

Börja med att mixa basen, tills det blir en klump. Forma en boll och platta ut den. Gör sen glassyren. Mixa dadlarna och pressa i ganska mycket citron, ca en halv. Lägg på glacyren på kakan på toppen eller om du vill, över kanterna också.





Detta är grunden som duger fint. Men du kan ha banan i glasyren, avacado, passionsfrukt, blåbär, jordgubbar eller vad du har. I kakan kan du ha maca, lucuma, mesquite, kanel, ingefära, nejlikor, kardemumma eller vad du känner för och gillar. 

Kakan har vi delat på på kvällarna och du kan ju göra den så stor el. liten du vill. Det är ju det som är så underbart med raw att det inte kan bli fel (förutom min smörgåstårta då...). 

Enjoy!

<

Ps. Nån kväll senare experimenterade jag med lite kryddigare smaker och jag fick ett resultat som exakt påminde om mjuk pepparkaka! Så till jul blir det mjuk pepparkaka serverat.