Monday, July 7, 2008

Svamp och broccolipajer


[Svamppaj till vänster och broccolipaj till höger]

Pajskal

Blir 4 st pajer, 11 cm i diameter. Börja ca 3-4 dar i förväg!
  • 3 dl torra cashews som blötlagda blir 4 dl
  • 2 msk hela linfrön
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 2 tsk olivolja
  • himalaya salt
  • 3 msk vatten
  • 1 msk citronjuice
Mixa allt till en deg. Smaka av och ev. salta lite mer. Klä små pajskalsformar med vanlig plasfolie och lägg i deg som du klär med våta händer. Torka pajerna på 115 F i 2 timmar. Lyft ur skalen ur formarna genom att dra i plasten och fortsätt torka. Du kan ta bort folieplasten.


Svamp och broccoli marinad
Hacka ett litet broccolihuvud (tennisbollsstorlek el. mindre) med skalad stam som du snabbt kör i mixern, men det ska inte bli någon purré. Mixa i 3-4 sek. Svampen skär du eller bryter i mindre bitar/skivor. Jag använde ca 6 st stora champinjoner.
  • Ringla olivolja över svampen respektive broccolin
  • Salta med himalyasalt
  • Skvätt på tamari alternativt soya
  • Lite citronsaft
  • (Timjan på svampen)
Svampen lägger du i torkugnen tillsammans med pajskalen några timmar så smakerna riktigt får blomma ut. Det smakar precis som stekt svamp fast godare. Svampen krymper och blir mörkare och mer smakrik. Broccolin kan du ställa i kylen så länge. 

Pajfyllning
  • Blötlägg 1 dl pinjenötter några timmar eller över natten.
  • Blötlägg 1 dl pumpakärnor några timmar eller över natten.
  • Himalayasalt
  • Citronsaft
  • En skvätt balsamvinäger
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Vatten
Mixa ingredienserna till en smet. Blanda hälften av smeten med svampen och den andra hälften med broccolin. Fyll pajskalen och lägg lite extra för det sjunker ju mer tid pajerna står i torkugnen. Låt torka vidare några timmar, eller bara värm pajskalen med fyllningen om du vill. Pajerna behöver absolut inte ligga 10 timmar i torkugnen; det är en smaksak hur man vill ha dem. Pensla fyllningen med lite olivolja för vacker glans och dekorera med lite soltorkade tomater och oliver.

No comments:

Post a Comment