Saturday, October 25, 2008

Karolinas mandelkaka med båbärsfyllning




Mandelkaka med blåbärsfyllning

Botten:
  • 3 dl blötlagda (8-48 timmar i kylskåp) och skalade mandlar
  • lite himalyasalt
  • 5 urkärnade dadlar
  • 1 tsk mesquitepulver
  • några puffar kanel, kardemumma och nejlika
  • Vanilj
Mixa i matberedare till en klibbig deg, inget vatten behövs. Ta en form i mindre storlek, 2 dm i diameter. Klä formen med plastfolie. Tryck kakdegen jämt och kompakt i formen, var noga med kanterna. 

Fyllning:
  • 2 dl blåbär
  • 2-3 dadlar beroende på hur söta man vill ha
  • 4 msk mandelsmör
  • 1 msk kokosfett
Mixa i matberedare till en blåååå kräm. Ät inte upp allt innan det blir kaka av det. Bre allt av fyllningen över kakbotten, noga och fint. Ställ in i kylen/frysen beroende på hur fort du vill ha den. Strö mandelflarn över innan servering.







LOVE!
/Karolina, Rymdblomma

Sunday, October 12, 2008

Chokladrutor med mintsmak


Lagoma munsbitar med en mintsmakande fet och rik chokladkräm mellan valnötskakor.


Valnötskaka
  • 7 dl blötlagda / "groddade" valnötter
  • lite himalyasalt
  • kanel, 4 puffar eller så..
  • 1/3 tsk vanilj
  • nejlika 2-3 puffar
  • 7 urkärnade dadlar
  • lite vatten
Mixa ingridienserna till en kaksmet som du med en slikepott (kan behövas doppas i vatten då och då) brer till en jämn kvadrat över torkplåten. Den blir ca upp till 0,5 cm tjock. Dela sen in i 9 st rutor. Torka i torkplåten tills sega och de inte längre är så kladdiga. Det kommer ta ungefär 1  1/2 dag.

Skär sen varje ruta i 4 smådelar. Gör chokladkrämen!

Chokladkräm
  • 3 msk mandelsmör
  • 4 dadlar
  • lite salt
  • vanilj efter smak
  • kakao 1  1/2 msk
  • 3 msk vatten
  • ev. mintessens
Mixa hop, tillsätt vattnet en msk i taget tills knivarna snurrar till en jämn smet. Om du vill droppar du i 3-4 droppar mintessens. 

Tryck ihop två små-rutor med ca 1 tsk chokladkräm mellan. Det ska bli ett lika tjockt lager som kakorna, det får välla ut lite på kanterna, annars ser det snålt ut. Chokladkrämen går också som glassyr på kakor, tårtor, muffins och annat, frukt tex. 

Mandelsmör kan man göra det själv men det är en del jobb och går åt rätt mycket mandlar. Mandlarna ska blötläggas, groddas, skalas och mixas till "smör". Jag skickade efter en burk på 450 g.  Jag fick halsbränna efter en enda tesked av det über-feta smöret, men jag var tom i magen så det måste vara därför. Först smaksatte jag den med lite honung men honungen tog över så det rekommenderar vi inte! Det är att förstöra en underbar råvara med mycket dämpade men komplexa smaker. Detta är kalorier på burk!