Mandolin - skärredskap man kan göra lövtunna skivor med. Ett måste, konstigt nog har jag ingen själv (?!)
Torkugn - excalibur är ett vanligt märke, den har jag själv. Men det finns andra märken lite billigare med en annan konstruktion, ofta runda. Man måste absolut inte ha alla rolls royce-prylar. Med torkugn kan man göra kex, bröd, kakor, pajbottnar, pizza, chips, torka svamp (smakar som stekt), tacos och mer. Men kom ihåg att mycket av detta kan man göra utan torkugn, det är bara det att för att variera smakupplevelsen 'mouthfeel' som vi fått lära oss, är det schysst med lite variation så allt inte har samma konsistens.
Vattenrenare - finns i en mängd olika varianter. Destilerat eller ej, virvlat eller ej, magnetiserat eller ej, joniserat eller ej, syreberikat eller ej (ja det är samma som virvlat). För mig var det en mastodontprocess att ta sig igenom. Men jag valde till slut ett filter för 6.000 kr som står på diskbänken och strålar av krom. Den fungerar så att den är kopplad till kranen och filtret byts ut när siffrorna på displayen är nere på noll. Vad själva filtret kostar har jag inte tordats kolla upp än, den räcker nog fram till i vår då har jag haft den 6 månader. Ett tag körde jag med pulver man hällde i vattnet som skulle rena det men det blir dyrt i längden. Vattenfilter är kanske viktigare att ha i sin dush, eftersom huden tar upp kemikalierna i vattnet, inte minst klor, mer än vad magsäcken gör om man skulle dricka det. Jag tillhör den skaran som a l d r i g skulle bada i en klorbassäng, som tur är börjar man tänka nytt och rena med silverjoner istället. Kom också ihåg att mycket som är skrivet om dåligt kranvatten är information från USA och baserat på deras dåliga kranvatten fullt med klor. Men jag som sysslat med bachs blomsterdroppar vet att det behövs små, små mängder av ett ämne för att kroppen ska reagera. Kika här för att se filtret.
Luftrenare - Den är 99.9% effektiv enligt en oberoende klinisk studie. Jag vill inte vara utan min. Den tar bort allt från damm, rök, lukt, allergena partiklar och mer.
Råjuicepress - underbar att ha på sommaren med allt överflöd av mat man knappt vet hur man ska hinna äta upp. Att juica mat är att komprimera näringen i ett glas. Det går även fortare att äta jämfört med att sitta och tugga i sig en stor sallad. Det finns en mängd olika märken som gör jobbet. Ju mer erfaren du blir, destå grönare blir dina drinkar. Tillslut är du inte nöjd förrän innehållet i ditt efterlängtade glas är gräs-grönt - din kropp har blivit ren nog för att uppskatta smaken av klorofyll! Kom ihåg att dricka i små klunkar och låt det ta tid. Detta är inget man sveper, det kan bli en liten chock för magen. Jag rekommenderar inte att prova lök i någon form, man kan tro att det funkar eftersom man ändå bara har i grönsaker, men bespara dig från den upplevelsen..
Milkmaker - är en finurlig apparat som gör mjölk av nötter och frön. Man kan fråga sig hur användbar den är såvida man inte driver en raw restaurang och snabbt behöver ha raw mjölk.
Sproutingbag - (groddpåse). Vill man inte vill köpa en 'milkmaker' går det med en groddpåse istället! Med den kan man både göra egen mjölk och grodda för en billig peng. Man gör helt enkelt så att man tar sina groddade = blötlagda nötter el. frön och lägger i mixern / blendern med 1 del nötter 2 delar vatten och så mixar man länge och väl. Man häller i allt i sin sproutingbag och trycker och pressar fram 'mjölken'. 'Pulpen' alltså nötmassan man får kvar den har man till nått skojjigt som paj eller dyligt! Tex smaksätt med dadlar, vanilj och maca och gör cookies. Och grodda gör man genom att man häller i de blötlagda fröna i påsen och sköljer genom att sänka ner den i vatten / skölja av och hänga på tork.
Blender / foodprocessor - blender har en konform och den gör man smoothies och kanske mousser med. Foodprocessor, alltså matberedare står stadigt på bordet ofta med sugploppar och har ett roterande blad i botten ofta kan man även riva med en skiva som kommer till. Skulle jag välja en skulle jag ta matberedaren eftersom den klarar allt som blendern klarar. Den är mer robust. Den dyra varianten av blender, Vitamix är också robust men som jag skrivit tidigare kostar den från 8.000 sek.
Vetegräspress - för er som måste ha er lilla shot varje dag ;) Finns manuella och elektroniska. Välj själv. Ska du ha den varje dag tänk på att den elektriska nog är bäst i längden.
Spiralizer - eller 'grönsakssvarv' finns i olika modeller, men jag gillar min spiralizer! Den är enkel och prisvärd.
Groddmaskin - den här är festlig. Jag har ingen men har länge funderat på att införskaffa en. Man får mycket förpengarna eftersom den måste betala av sig med tiden. Sallad är dyrt, och man vill kanske variera sig och inte bara äta salladsblad utan olika små skott. Det finns ärtskott och solrosskott i affärerna idag men en näve kostar 15 spänn.... Köper du en groddmaskin så lär du även ha ett förråd av olika fröer att grodda. Här är en annan enklare modell.
Glassmaskin - ja den står längst in i skåpet och används kanske 5 gånger om året. Så det är väl inte den mest nödvändiga prylen. Dessutom är de väldigt stora och bör väl användas om man är fler än två, eftersom det går åt rätt mycket glassmet för att det ska 'bli nått' i maskinen. Finns att köpa i elaffärer för runt 500 lappen.
Zester - den går till alla citrusfukter (ekologiska så klart), ingefäran, choklad m.m du vill riva. Jag rekomenderar den breda som på bilden till allmän användning och den lilla med 'ögglor' på till dekorativa ändamål.
Coffe grinder - används för att finmala och göra mjöl av nötter tex. En elektrisk kaffekvarn helt enkelt.
Känn er nu för guds skull inte stressade över alla grejer man 'måste' ha.
Kärlek
/Karolina
Supert som alltid:-))
ReplyDeleteEn award til deg på bloggen min..
Deilig helg til deg&Stooor klem fra Randi
Hejsan.
ReplyDeleteHittade hit via nån annans blogg just idag. Har läst lite bakåt i tiden och hittat några fina recept! Tack!
Jag är en 35 årig yogini som inspireras av Ayurveda i både mat och livsstil. Dock inte fanatiskt. Raw Food och Ayurveda är motsatser till varandra då man i Ayurvedan alltid strävar efter att ära varm mat och dricka varmt. Det kalla stoppar den brinnande elden = agni och vår matsmältning. Mej funkar det exellent på. Trots att jag ofta har sug efter kalla saker som råkost och yoghurt. Dessutom förespråkar Ayurvedan mjölk. Och ghee - klarnat smör anses vara hälsokällan nr 1. Jag använder mej både av Ghee och Aman Prana oljor som jag tycker är toppen!
Ayurvedan hjälper mej iallafall att känna mättnad och energi - något som varit svårt för mej med kall mat!
Ha det fint!
Randi: jasså en till!! En härlig helg till dig med~
ReplyDeleteYogini: man kan äta raw mat som är varm, men inte het. Jag värmer the och varm choklad, och använder torkugnen när jag vill värma en maträtt. Take care~
Det här var verkligen en behövande lista, ett stort tack till dig! Jag funderar på vad jag ska prioritera i första hand.
ReplyDeleteJessica: var så god, det var ju ett bra förslag från dig.
ReplyDeleteJa.. tänk vad du gillar att äta för typ av mat. Är du en sallads person så satsa på en spiralizer/mandolin kanske. Eller vill du göra mer avancerade saker och experimentera är en torkugn en rolig "leksak". Kom ihåg att du inte behöver köpa den dyra för 4.000 utan det finns billigare här: http://www.rawfoodshop.se/stockli-dörrex-torkugn-p-185.html
/Karolina
Underbaaar sida! Speciellt för en annan som är nyväckt och vill lära allt om Rawfood:)
ReplyDeleteTack ska du ha;)
Kram
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteYtterligare ett par alternativ till en milk maker är att antingen köpa en mixer med filtertillsats (vill minnas att Philips HR2094 har en sån) eller mixa vatten och nötsmör (och eventuell sötning).
ReplyDelete...och att köpa en enskild elektrisk vetegräspress känns lite onödigt tycker jag. De flesta juicepressar fixar det galant, och även de kraftfullare centrifugerna (även om de inte gör ett lika bra jobb).
ReplyDeleteSjälv använder jag köttkvarnen till min gamla electrolux assistent från tidigt 50-tal. Funkar det med om än lite klumpigt :)
Hej hopp!
ReplyDeleteVattenrenaren du rekommenderar, finns den att köpa i Sverige?
/Ulle
Ulle: nä.. du kan köpa den här: http://www.healthleadsuk.com/
ReplyDelete/Karolina
Jag tänkte köpa mig en "nut milk bag". Vilket material är att föredra, nylon eller hampa?
ReplyDeleteVilken spännande lista. Jag har gått över till råkost för tre månader sedan, och älskar det! Krams!
ReplyDeleteHej! jag har precis köpt en torkugn och undrar vad ett torkfat är. e väldigt sugen på att prova att göra lasange!
ReplyDelete