Sunday, November 8, 2009

Tranbärs magi


Hej hopp i stugan!

Tranbärs magi

Tranbär innehåller polyfenoler: antioxidanter. Studier visar att tranbäret är ett av de livsmedel som har den största antioxiderande verkan.. Det är ett riktigt hjärte-bär för polyfenolerna motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och kaliumet, kalciumet och magnesiumet i bäret ger ett bättre blodtryck. Den motverkar karies och njurstenar samt innehåller mycket C-vitamin: 100 g tranbär (2 st av denna smoothisen) ger runt 14 mg C-vitamin. Är urindrivande och motverkar urinvägsinfektion, är prebiotisk (= mat för probiotika, dvs goda tarmbakterier), den rensar bort dåliga bakterier tex E.coli och listeria. Dock, överdosera inte tranbär. Samma gäller ju
rödbetor och mat med oxalsyra eftersom det blir lite för mycket för njurar och även galla om man är känslig. De ska vara en punktinsats, en boosting då och då. Vad gäller antioxidanter i allmänhet är de känsliga för syre. Så kör inte bären i torkugnen om du vill åt antioxidanterna.

Karolinas Tranbärs magi


• 1 dl sköljda färska tranbär (går även att ha dem frysta)
• 1 banan
• 1 dl havremjölk el. vatten
• 1 hel, urkärnad daddel, el lite honung

Mixa tills slät.. Tranbäret smakar syrligt och lite beskt, ungefär som lingon men smoothisen smakade snarare friskt och uppfräshande. Bären tar ut banansmaken, vilket jag tycker är bra. Banan har annars en tendens att ta över.





Saturday, October 17, 2009

Fruktskola!

Kiwi
De "kinesiska krusbären" är bär som växer på en buskartad klängväxt. Om kiwibusken inte får det klimat den gillar blir bären inte större än ett krusbär. Smakar som en blandning mellan krusbär, melon och smultron. Innehåller ett äggvitespjälkande enzym, actinidin.

• Näring: en kiwi innehåller ungefär dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen. Innehåller även vitamin A, D och är rik på kalium och järn.
• Mognad och hantering: lagras de svalt håller de upp till 8 veckor, vid 0 grader upp till 6 mån.
• Import: hela året från Nya Zeeland, medelhavsområdet, Chile.


Dadel
Dadelpalmen är en uråldrig kulturväxt som blir flera hundra år gammal och det är när den är 80-100 år som den ger rikast skörd. Hela färska dadlar skördas mogna och djupfryses innan de exporteras.

• Näring: innehåller Vitamin A, B1, B2, kalicum, fosfor och järn (9-12 hela dadlar utgör dagsbehovet av järn för en vuxen). Dadeln har ett lättsmält "invertsocker"; en blandning av frukt och druvsocker som också finns i honung.
• Hantering och mognad: förvaras i kylskåp, där de håller sig i 10 dagar.
• Import: främst Nordafrika och Israel.


Passionsfrukt
Det finns två sorter av passionsfrukt; den med brunt-vinrött skal och den med gult och delvis rödaktigt skal. Den bruna är vanligast i handeln.

• Näring: B12 (!), vitamin C och lite kalcium och järn.
• Hantering och mognad: ska inte ätas med slätt skal, låt den mogna tills den skrumpnar och får ett "hamrat" skal.
• Import: hela året från Afrika och Sydamerika.


Honungsmelon
Till skillnad från vattenmelon som har sina kärnor insprängt i köttet har honungsmelonen, cantaloupe (betyder "Vargsång" på italienska) och nätmelonen sina kärnor i en ihålighet i mitten. Dessa meloner är mer näringsrika än vattenmelonen. Släkt med gurkväxter.

• Näring: vitamin A, B1, B2, kalcium och fosfor.
• Hantering och mognad: melonerna skördas omogna, för de skulle inte klara transporten då de är för sköra och känsliga för stötar. Skördas de för tidigt utvecklas aldrig smaken. Ha gärna melonen ute över natten om du ska äta den på morgonen. Rumstemperaturen lyfter fram aromerna bättre; precis som med chokladpraliner som inte bör serveras kylskåpskalla.
• Import: hela året, Europa Afrika och Latinamerika.


Granatäpple
Kommer ursprungligen från Västindien. Populär redan innan Jesus tid. Inuti frukten som har ett hårt, stelt skal finns kärnor som är omslutna av saftigt kött, och mellan kärnorna som ligger tätt packade finns vita skiljeväggar man inte äter. Har du inte testat granatäpple så gör det. Lite svår att äta eftersom det stänker röd saft när man gröper med sked som ger fläckar. Smakar som en blandning av söta röda vinbär och rabarber.

• Näring: granatäpplet är en populär superfood, tänk dock på att det höga innehållet av antioxidanter som finns i har lätt att oxidera och bryts ner i kontakt med syret, så den bör ätas omedelbart och helst inte som juice utan naturell för att du ska få fördel av antioxidanterna.
• Hantering och mognad: rätt så tålig. Förvara i kylskåpet.
• Import: hela året från Israel, Spanien, Turkiet och Sydamerika.


Banan
Tillhör de äldsta kutlurväxterna. Plantan är en ört som driker kopiösa mängder vatten. Plantan kan bli upp till 12 meter hög! Det finns ca 300 olika sorters banan. Tex finns det banansorter som innehåller pepparkornsstora, svarta frön inbäddade i fruktköttet. De bananer vi äter har inga frön utan s k rudiment efter fröämnen. Efter att bananplantan fått blomma som bildas till bananklasar, vissnar bladdelarna på plantan ner. I början på 1900-talet kom bananen till sverige.

• Näring: bananen har som omogen hög nivå av stärkelse som sen omvandlas till socker i mognadsprocessen. Den går från att vara en grönsak till en frukt s.a.s. Innehåller vitamin A, C, B1, B2, B6 och magnesium, kalium, järn, fosfor och koppar.
• Hantering och mognad: tål inte att förvaras i kylskåp, jättekänsliga för tryck.
• Import: Asien, Latinamerika, Afrika.


Mango
Ursprungslandet är Burma och Himalaya och Indien. Mangoträdet liknar vårt kastanjeträd till formen. Buddha lär ha blivit upplyst medans han sov under ett mangoträd! Trädet får frukt två gånger om året. Storleken på frukten kan variera mellan ett päron och en kokosnöt i storlek. Finns mer än tusen sorter av mango. De som exporteras är de som är lite extra tåliga; frukten är mycket känslig för frakt. Smaken är söt och kärv.

• Näring: vitamin A och C, kalcium och järn. Stärker njurarna.
• Hantering och mognad: får en gulaktig färg på skalet som mogen, doftar också aromatiskt först då. Små bruna och svarta fläckar är också tecken på mognad. Förvaras i rumstemperatur för eftermognad. Mogna frukter ätes genast.
• Import: hela året från Kenya, Sydafrika, Israel, Egypten och Brasilien.


Ananas
Härstammar från Brasilien och Paraguay. Ananasen är en buskartad perenn ört med taggar. Stjälken som frukten sitter på växer rakt igenom frukten, därav den hårda mittenskåran.

• Näring: innehåller enzymet bromelin som spjälkar mjölkproteiner. Vitamin C och kalium.
• Hantering och Mognad: känslig för tryck, ska inte förvaras kallare än 5 grader.
• Import: hela året från Centralamerika och Afrika.


Papaya
Kommer ursprungligen från Mexico. Är ett palmlikande träd. En enda frukt kan väga upp till 10 kg. Smaken på frukten saknar syra. Om man droppar på lime el. citron framhävs smaken mer. I tropikerna använder man de svarta kärnorna i papayan mot tarmparasiter.

• Näring: innehåller enzymet papain, vitamin C, kalium och betakaroten.
• Hantering och mognad: mogna frukter har ett gulaktigt skal. Skalet är tunt, så papaya är mycket känslig för stötar.
• Import: hela året från Brasilien och Costa Rica bl.a.


Sharon
Härstammar från Kina eller Japan. En av mina favoritfrukter! Äter den både knaprigt omogen och helt mosigt övermogen. Otroligt söt, fyllig och saftig. Påminner lite om en tomat men med tjockt skal som är lite hårt, kan innehålla nån kärna men är sällsynt. Väldigt mättande.

• Näring: betakaroten och kalium och lite C-vitamin.
• Hantering och mognad: kan ha bruna fläckar i skalet som beror på en oxidation av sockret, detta försämrar inte kvaliten på frukten. Förvaras i kylskåp.
• Import: okt-mars Israel.


Persika
Tillhör samma släkte som plommon, mandel och aprikos; stenfrukter. Härstammar från Kina där den odlats i 4000 år! Finns flera tusen olika sorters persikor. De sorter som har slätt skal som på ett äpple kallas nektariner. Persikor är ludna.

• Näring: innehåller bra med vitamin C och A, kostfibrer, niacin och kalium.
• Hantering och mognad: tryckkänslig, temperaturkänslig; bör inte förvaras i kylskåp.
• Import: hela året från Sydeuropa, Sydafrika och Sydamerika.

Sunday, August 16, 2009

Raw Chocolate cups




Enkla och milt chokladiga..

Mixa: 1 dl blötlagda cashews, 2 rågade msk cocosfett, 2 tsk raw honung, 2 msk russin, 2 msk raw kakao, 1 nypa salt och 0,75 dl vatten till en smooth kräm. Häll i formar och ställ in i kylen tills helt stela. Bänd upp och strö på kakao-nibbs!

För mer chokladsmak, öka mängden kakao och russin.




Chocolate Bliss~
/Karolina

Jajustja! Hittade min ring igår :D :D :D Den låg och glödde med ett silvrigt smil bland tistlarna i komposten. Måste ha röjt runt som en vildvetting som inte märkte att den åkte av.. Men ringar har ju en benägenhet att leva sitt eget liv. Fråga Frodo.

Saturday, March 7, 2009

Nybakt bröd till e-boken




..Blev bättre än jag trodde. Det röda brödet är ett russin och morotsbröd och brödet längst fram är ett valnötsbröd. Provade en skiva av det nyss, och m-m...!


Håller också på att testa en för mig ny produkt; Oxytarm. Man ska bli märkbart piggare redan efter första dygnet då reningsprocessen börjar! Har inte tagit mitt fösta piller än men burken står här bredvid. Man borde dela ut sånna här piller till gamlingarna på servicehemmen, och alla som har cancer eller är sköra och sjukliga, ja och alla andra också för den delen. 80% av immunförsvaret sitter i tarmen. Om den inte fungerar som den ska, så fungerar det inte alls. Fast symptomen på det kanske man märker långt senare när fler organ börjar krisa. Kroppens inre organ samarbetar alla symbiotiskt med varandra. Som en kedja med länkar. Kedjan är dock inte starkare än den svagaste länken.. Det sägs att när man får ont i ett organ, lever, galla etc. är organets kapacitet redan nedsatt till 40-50%.. Hur eller hur är vi inte vad vi äter. Vi är vad kroppen kan ta upp av vad vi äter.

Här är användares häpnadsväckande berättelser om hur de blivit bättre med en annan syreprodukt ("oxypowder") men med samma funktion:  http://www.oxypowder.com/testimonials/page1.html


Jag tycker det är dags nu att det kommer någon slagkraftig politiker som kan dra igång ett "nu lyfter vi Sveriges folkhälsa" som sätter fingret på sanningarna och plöjer genom läkarkårens insnöade mentalitet, som pekar på hälsoekonomiska vinster med olika reformer och som inspirerar Sverige till att bli ett pilotland på nya grepp inom sjukvården. Varför tar allt så lång tid i det här landet? Vi hade kunnat vara ett föregångsland på hälsofronten om vi fattat andra beslut. Vi har en för kostsam (i pengar och liv) sjukvård eftersom vi sätter in resurserna i slutskedet av ohälsan, då det ibland är försent och insatserna blir omfattande men utan att kanske kunna ge patienten några garantier. Det är detta våra skattepengar går till, detta vansinniga system. Till exempel så kostar våra läkemedel årligen 60 miljarder kronor (varav 30 miljarder är mediciner som är till för att bota biverkningarna från de första medicinerna)..
Vi lever inte hållbart. Vi har byggt ett korthus av snabba lösningar.