Sunday, November 8, 2009

Tranbärs magi


Hej hopp i stugan!

Tranbärs magi

Tranbär innehåller polyfenoler: antioxidanter. Studier visar att tranbäret är ett av de livsmedel som har den största antioxiderande verkan.. Det är ett riktigt hjärte-bär för polyfenolerna motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och kaliumet, kalciumet och magnesiumet i bäret ger ett bättre blodtryck. Den motverkar karies och njurstenar samt innehåller mycket C-vitamin: 100 g tranbär (2 st av denna smoothisen) ger runt 14 mg C-vitamin. Är urindrivande och motverkar urinvägsinfektion, är prebiotisk (= mat för probiotika, dvs goda tarmbakterier), den rensar bort dåliga bakterier tex E.coli och listeria. Dock, överdosera inte tranbär. Samma gäller ju
rödbetor och mat med oxalsyra eftersom det blir lite för mycket för njurar och även galla om man är känslig. De ska vara en punktinsats, en boosting då och då. Vad gäller antioxidanter i allmänhet är de känsliga för syre. Så kör inte bären i torkugnen om du vill åt antioxidanterna.

Karolinas Tranbärs magi


• 1 dl sköljda färska tranbär (går även att ha dem frysta)
• 1 banan
• 1 dl havremjölk el. vatten
• 1 hel, urkärnad daddel, el lite honung

Mixa tills slät.. Tranbäret smakar syrligt och lite beskt, ungefär som lingon men smoothisen smakade snarare friskt och uppfräshande. Bären tar ut banansmaken, vilket jag tycker är bra. Banan har annars en tendens att ta över.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...