Wednesday, November 19, 2008

Inköpslista för newbies

På begäran kommer en inköpslista särskilt dedikerad till Jenny.

Jag är själv ingen Wigmore-raw som jag nog skrivit om, eftersom råkost can only get that intresting...... 
Det finns så mycket mer man kan göra och det är av största vikt att man varierar sig och äter av allt möjligt rått, inte bara vitkålsblad. Superfoods är en extra krydda både smakmässigt och näringsmässigt som jag lutat mig tryggt mot så här kommer min lista:

- Maca: en Peruansk ört där man torkar och maler rotdelen till pulver, huvudföda för peruanerna. Smakrik åt malt-smak. Är en "adaptogen" dvs den fyller på näringsluckor i kroppen och adaptar sig, alltså anpassar sig till "hålet". Macka gör rosenrot överflödig. Maca är sex och pigghets medlet nr 1 och kom ihåg, detta är mat inte tillskott. Så krydda rikligt i smoothies, godis och allt du kan komma på! Nyss behövde jag fylla på energin så jag rörde ner en tesked i lite chokladmousse jag hade i kylen, mums! Innehåller höga halter av vitaminer, mineraler, enzymer och ALLA aminosyror (alltså protein) vilket är rätt ovanligt. Innehåller mycket calcium och 14% protein ja även spårämnen av B12. Köp certifierad, ekologisk maca här!

- Mesquite: Amerikanska indianerna tog frökapslarna från Mesquite-trädet och malde till pulver. Har fungerat som huvudföda för ökenfolk, karamellsmakande pulver. MYCKET näringsrikt, men inte så mycket som kakao som sägs vara det mest näringsrika man kan äta. Mesquite ger krämig textur till dina fluffiga smooties, krämer, puddingar, mousser, fyllningar och övriga skapelser. 16% protein, rik på calcium, magnesium, järn, zink och aminiosyran Lysin, men även en massa andra vitaminer och mineraler. Balanserar effektivt blodsockret, innehåller 25% fibrer.

- Kakao, kan köpas som i pulverform, hela frukten, bönorna skalade och oskalade, som "nibbs" allstå kross, flytande och bara fettet har jag glömt nått? Kakao är den mest näringsrika substansen på jorden. Chlorella måste komma på nr 2? Det finns bl.a 25 200 antioxidanter i en enda matsked rå, ekologisk, kakao (955 ORAC eneheter per gram!!). Den får absolut inte vara rostad, inte heller "lätt rostad" som det står på baksidan av exklussiva chokladpaket. Är det inte rått, så är det inte rått helt enkelt och då är näringen inte den samma. Punkt slut. Rå kakao innehåler 7 gånger mer anitoxidanter än rostad, det blir 723% mer! Och antioxidanterna gör att man ser ung och fräsh ut. Så ät raw kakao varje dag, 1 matsked kommer man långt med. Jag har även ansiktsmask med raw kakao i. Köp raw, ekologisk, certifierad kakao här!

- Hampa, frön skalade/oskalade, pulver och olja. Från och med 2006 är det lagligt att odla hampa i sverige, jay!! Hampa innehåller 52% protein, animalsikt protein kommer upp i blygsamma 25%, så... där föll argumentet att äta djur för näringens skull. Och det är inte mängden protein som spelar roll för kroppen utan kvalliten. Mycket svårupptagligt animaliskt protein är likvärdigt med lite lättupptagligt veg.protein. Innehåller alla essensiella amino syror, innehåller omega 3 och 6 pluss 2-4% GLA fett, (jätteviktigt för att laga läckande tarm som är lika vanligt förekommande som mjäll typ), klorofyll, väldigt lättupptagligt, hampa hjälper dessutom matsmältningen och upptag, innehåller naturliga antioxidanter, hjälper dig att känna dig balanserad och håller dig borta från sötsug och annat dåligt, balanserar menscykeln och klimakteriebesvär, bra för torr hud och hår. Innehåller riboflavin, magnesium, sulfur, beta-caroten, calsium, fibrer, järn, fosfor och en mängd andra näringsämnen. Tänk på att hampa lätt härsknar så håll alla produkter i kylen och ät upp fort. Men så är det med alla produkter som innehåller fett, bara det att på hampan märks det på smaken. Pulvret har du i smoothisen, oskalade frön i kex, kakor, bröd och müsli, skalade kan du mixamed nötter el. tex nån bra fett varför inte lite dadlar och mandelsmör till en underbar deg-bas som är färdig att kryddas med kakao, mesquite, lucuma eller frukt/bär... Köp din hampa här!

- Cocosfett: ekologisk kallpressad cocosfett är inte att blanda ihop med cocosfettet man köper till ischokladen i mataffären, det är inte samma produkt. Den ena är bra för dig den andra dålig. Så låt oss prata om den bra, kallpressad ekologisk cocosfett. Innehåller Laurinsyra som är det samma viktiga näringsämne som finns i bröstmjölk och som bygger upp bebisens imunförsvar, så även ditt. Innehåller även kaprylsyra som är effektivt mot svamp. Reglerar kroppsvikten eftersom den påverkar sköldkörteln, ökar förbränningen, har du redan en överaktiv sköldskörtel så ta det lungt med cocosfettet för säkerhets skull. Man kan även använda fettet som hudsalva. Den tas väldigt fort upp av kroppen och jag märker att jag blir pigg och uthållig av den. Några matskedar i frukostsmoothisen gör att jag kan gå länge utan att bli hungrig igen. Annars brukar ju en fruktdrink försvinna rätt fort ut i blodet, vilket är bra, men man lär ju fylla på ofta då. Cocosfett är stenhårt i kylen och rinnande i sommarvärmen, den är därför underbar att blanda i en paj och sen efter nån timme i kylen har pajen blivit stelnad. Varierar man mängden cocosfett i de olika lagren av en paj tex, får man olika textur och även smakupplevelse, "mouth feel" som skapar en spännande effekt. Se inlägget där jag gjorde glassbrownies och råkade ha i för mycket cocosfett, det resulterade i en glassyr som blev stelnad choklad.

Det man i fettdebatten tyvärr inte vet om, är att fett skall ätas rått och vegetabiliskt, därav förvirringen mellan olika läkare och "experter" som har motstridiga argument sinsemellan. Det är inte lätt alltid. Men endag ska den blinde se. 

- Kakaosmör: kan förvaras i kylen över 1 år utan att bli gammal, doftar helt underbart av choklad men är helt smaklös. Smälter i handflatan. Att köpa både cocosfett och kakaosmör ger din experimentlusta med raw efterrätter en riktig kick! Nu kan du göra egna praliner med olika fyllning och färger. Choklad är erotiskt och lyxigt på alla sätt så låt det flöda. Tex kan du göra en muffin och hacka i bitar av kakosmör som blir som en ischoklad-effekt i munnen. Fett kan man inte få för mycket av. Köp här!

- Soya lechitin: Se till att du får en non-GMO alltså icke genmanipulerad. Kommer från soyabönor inte helt otippat, och är en viktig beståndsdel i alla cellmembran och förekommer i människans vitala organ som hjärna, lever, benmärg, muskler, nervsystem m.m. Innehåller en hög halt av fosfolipider, kolin och inositol. Ät 2-3 msk varje dag. Kan köpas i olika former, jag köpte märket "Naturell" och lechitinet kom som små kulor. Det är en form av fett som även den smälter i handen. När du använder lechitin blir efterrätten extra krämig och stelnar i kylen olika mycket beroende på hur mycket du har i naturligtvis. 

- Udos olja: klarar mig inte utan. Äter 2 matskedar varje dag av denna olja som har en perfekt balans mellan omega 3, 6 och 9 - vilket är väldigt viktigt. Udos olja är en blanding av flera kraftfulla oljor som är ihopsatta av den polske fettforskaren Udo, därav namnet. Trots hans ålder är hans hud som på en bebis i ansiktet. Snälla, gör dig en tjänst och ät Udos varje dag, det garanterar dig en mycket god hjärt-kärl hälsa. Udos smakar i l l a, men i min banan-smoothie så känns inte smaken, tvärtom, smoothisen blir extra fluffig, matig och smaskig av fettet.

- Chlorella: har skrivit en hel uppsats om chlorella tidigare i bloggen, så läs där. Viktigt dock är att ta en tillräckligt stor mängd, 1 tablett räcker inte. Vräk på. Det är dyrt, men det är du värd. Jag käkar 16 st piller om dagen. Kan köpas här!

- Gojibär: 18 amino syror, är ett extremt näringstät bär, innehåller närmare 12% protein och 328 calorer per 100g - mer calorier åt raw people! Innehåller upp till 21 spårämnen, väldigt höga halter av beta-caroten mycket mer än morötter, B1, B2, B6 och vitamin E. Innehåller även polysaccharider som fins i immunstärkande örter som echinea, läkande svampar och astragalus. Kan köpas som hela bär och även pulver här!

- Tahini: är en fet pasta gjord på sesamfrön, som har mer järn än kalvlever! Tahini är underbar att ha som bindmedel till biffar, kakor och dippar, mmmm.. Smakar lite lite beskt men det kan döljas med salt, socker, persilja och andra smaksättare.

- Mandelsmör: ät mandelsmör och få fin hy! Jag älskar mandelsmör, smakar mandelmassa och är jättefet med lite tuggmotstånd. En tung pasta som fyller ut allt du vill ge lite extra tyngd, inte bara efterrätter. 

- Färsk cocosmjölk: är den mest elektrolyt rika maten. Det är viktigt att få i sig elektrylyter särskillt efter hård träning. Ger en spännande utfyllnad till soppor, efterrätter och smoothies. Alltid svårt att veta vad man ska krydda med sin färska cocosmjölk eftersom det passar till allt, även att bara dricka som den är. Färska cocosnötter är gröna och kan ibland inhandlas i invandrar-mataffärer. Jag hade turen att hitta dem i en asiatisk affär här i Västerås.

- Agavenectar: smakar himmelskt. Nectar är ordet. Har inte mycket smak men en söttma som är som balsam. Honung har ju en bekant honungssmak som ibland kan vara störande i en efterrätt, särskillt när man gör choklad/praliner vill man inte att den ska smaka honung det förstör hela choklad-upplevelsen. So don't go there. Använd agave. Dyrt men man behöver inte så mycket alla gånger. Diabetiker kan äta agave pga dess låga GI!  Köp rå, ekologisk, certifierad agave här! (billigare än Shazzies..)

- Raw honung (ge absolut inte till småbarn): mycket nyttigt, är gjord på pollen från Noni-blomman. Kan köpas här!

- Himalaya salt: innehåller 84 olika mineraler (finns det så många?) och bryts ur Himalyas berg, saltet är lika gammalt som berget, "känn historiens vingslag" :D 

- Nyponpulver: för utom Udos som garanti för hjärta och kärl, är nypon mycket mycket viktigt. Just för den höga halten av c-vitamin. C-vitamin gör nämligen kärlen elastiska, något som kan vara skillnad mellan liv och död ifall du har en propp. 

- Nässelpulver: mycket mineralrikt och klorofyllrikt. Nässlor är en av de nyttigaste örterna i svensk flora! Ta 2 tsk om dagen.

- Tamari soya, naturligt glutenfritt, innehåller enzymer och kan pigga upp varenda raw maträtt, allt från soppor, till sallader och bröd! Underbart att marinera i.. 

Till listan följde även önskemålet om inköpsställen för alla produkter. 

18 comments:

Maria said...

Wow superbra lista, tack!!

Ulrika Gabriel said...

Vilken härlig och inspirerande blogg du har! Åh vad det vattnas i munnen på mig när jag läser dina recept. Kommer definitivt att prova och kommer återkomma för mer information. Ser också att du bor i Västerås - som jag. Trevligt!

Love Raw ~ Karolina said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Tack snälla för den här listan, PRECIS vad jag sökte!!
Men då kommer jag med mina frågor igen... ;) (du får gärna svara till min mail: stratospherical@hotmail.com)

1) Kokosfett - vad är det som är så speciellt med Örtapotekets? Har nämligen sett kokosfett på sidor jag tänkt beställa annat från, och känns onödigt att betala dubbla frakter.. Huvudsaken är väl att det är ekologiskt/organiskt och raw?

2) Jag är sugen på att köpa massa extrakt och ha i min raw food när jag bakar! Typ vaniljessens. Men i extraheringsprocessen använder man ju alkohol, och ofta innehåller essens typ 20% alkohol...är detta OK inom raw? Man använder ju bara några droppar :/ ..

3) Jag snubblade över en blogg där en kille skrivit en kritisk text om himalayasalt. Läs gärna den här: http://home.student.uu.se/maer5745/2007/04/himalayasalt-mirakelmat-eller-bluff.html

vad säger du om det?

Tack igen! :)
/Jenny

Love Raw ~ Karolina said...

Maria: Japp det behövdes nog en.

Ulrika: Tack, kul att du vlll testa!

Jenny: (Svarar här ifall fler vill se svaret.)

1) Det är bara att det är billigt på örtapoteket.

2) Jag jobbar ibland med bachs blomsterdroppar som är på en bas av konjak, då droppar man 4-5 droppar under tungan och det dör man ju inte av.. Vill du jobba med fin vanilj, varför köper du inte en vaniljstång? Känn själv efter om det känns ok för dig att få i dig lite alkohol. Det finns inga "regler" eg, de skapar vi ju själva ;) Det finns ju dom som jobbar mycket med sina subtila energier och bygger upp sin ljuskropp och för dom skulle det vara förödande att ta ett glas vin eftersom de har övat upp känsligheten och känner skillnaden direkt.
Känns det fel för dig med alkohol, hitta alternativen.

3) Intressant.. Jag tror att det är ett marknadsföringsproblem, att saltet är bättre förrkroppen än kemiskt salt som skapats i ett labb tror jag, men att man sen skapat en historia kring himalayasaltet som kanske byggts på lite för mycket. Jag har använt stora himalayasalt-stenar och löst upp i ett hett bad för att rena kroppen. Då blidas en 'osmos' där gifter dras ut ur huden. Det ska motsvara 3 dagars fasta. Och lustigt nog såg jag nust på ameriaknska "doctors" där en kvinna varit i en saltgruva med sin dotter, båda hade astma och blivit så mycket bättre efter bara 45 minuter i saltgruvan. Det känns lite som att den här killen som skrivit är en av alla de skeptiker som har nån form av spetskompetens att använda till att försöka trycka hål på något som är "för bra" men inte hamnat under luppen än. Jag tror han har en del poänger, men ser inte själv syftet med totalsågningen, men, jag är ju varken biolog, kemist el. fysiker. Ska bli intressant att följa debatten.

/Karolina

iiiii said...

Hej. Hittade till din hemsida idag, den är ju hur bra som helst! Jag ska börja äta Raw Food och är därför på jakt efter recept och inspiritation. Jag kommer att länka från min blogg till din, hoppas att det går bra :-)

Love Raw ~ Karolina said...

Solstrålen: Välkommen! Du är en av den stora Våg av folk som vill bli raw. Det är helt ok att du länkar hit, ta hand om dig!

/Karolina

Maria said...

förresten använder du dig av en juicer? Här länge tänkt köpa den rekommenderade Philips HR1861 som jag nu hittat för endast 1075 kr inkl frakt! Så jag kan göra nyttiga och härliga frukt- och gronsaksdrinkar :)

Love Raw ~ Karolina said...

Ja jag har en råjuicepress, en Philips med 'the juicemaster'-dvd det är den du menar va? Juicer är bra att ha! Många som hållt på ett tag blir riktigt hängivna på sina gröna drinkar, jag har inte kommit dit än, mina drinkar är mer brun-gröna :D pga kakao och jag dricker dem som smoothies. Men det är så schysst att mixa i lite cellier, citron med skal, ingefära, 2 äpplen, morot, gurka, ja allt du kan komma på, kål, spenat... zuccini. Have fun!

Anonym said...

Vilken inspirerande blogg du har! Kanon med en inköpslista. Jag funderar lite på redskap som är nödvändigt. Ett stort önskemål från min sida är även en lista över köksutrustning. Jag funderar på att köpa en blender (vitamix) eller en bra råsaftcentrifug från USA. Vilken tror du att man har mest nytta av? Vilka är för- respektive nackdelarna? Jag skulle bli hemskt glad över lite tips från en expert!

Maria said...

Du har fått en blog award av mig!
Om du undrar vad det är för något och vad min motivering är för just din blogg så kika in på http://peppen.blogspot.com så ser du även de andra sex bloggar som fått priset. Kanske hittar du en ny blogg du vill följa :)

organic-lizzi said...

Alt du gjør og skriver om gjør meg sååå glad:-))
Er fremdeles like /enda mere happy for å være raw-spiser:-))
Verdens deiligste helg til deg&Stooor klem fra Randi

Love Raw ~ Karolina said...

Organic Lizz: tack kära du. Härligt att höra att ditt rawfood-förfarande går smidigt!

Love Raw ~ Karolina said...

Maria: åh, tack!

Anonymous said...

Var köper du ditt nyponpulver?

/Emma

Love Raw ~ Karolina said...

Emma: det köper jag på en hälsokostaffär. Tror det är av märket risenta??

SjuSortersKaka said...

Bra lista!

Nässlor är verkligen underskattade idag känns det som. Jag använder dem både som föda till mig själv och som gödning till växterna i trädgården.
Ett utmärkt näringstillskott som är helt gratis och växer i drivor lite varstans. Kan det bli bättre?

En sak jag funderade på är om det deodoriserade kokosfettet verkligen kan anses som rått med tanke på ångbehandlingen.
Men å andra sidan så är kokosfett väldigt värmetåligt så jag är tveksam till om det förstör eller förändrar oljan särskilt mycket.
Dessutom är det ju inte ovanligt att oljor uppnår relativt höga temperaturer bara genom själva kallpressningsprocessen.

Spelar hur som helst ingen roll om man inte är hängiven idealist.

Crearome.se säljer förresten större förpackningar ekologiskt kokosfett, både med och utan smak/lukt.
Det blir lite billigare att handla där om man är storkonsument.

http://www.crearome.se/

Anonym said...

Har du möjligtvis något bra tips på var man kan köpa råa nötter (valnötter, pistagenötter, cashewnötter)? Dessa nötter är inte så lätta att få tag på i Sverige (förutom valnötter med skal vid juletid). Vilka är seriösa att beställa ifrån i t.ex. USA och England?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...