Sunday, April 25, 2010

Lemon Cup Cakes, CitronMuffins ♥

Hi! Have spent some good hours with my mum today. We went to buy some good, organic soil to my allotment while talking about child care. How important it is to be intuitive with your child instead of feeding and put to bed from a schedule. And then we made some lemon cup cakes. My mum really wanted me to show her how to get started with raw desserts, she felt a bit lost. So I had a mini course with her. We made the lemon pudding on page 5 in my ebook, and as cup cake base we used different nuts :

• 1/4 of a Cup soaked sesame seeds, hulled
• 3/4 of a Cup soaked walnuts
• 1/2 of a Cup soaked pistachio nuts
• 1/2 of a Cup pitted dates

Now, soak 2 tablespoons of Chia seeds in 1/4 of a Cup water in a bowl in 10-15 min. Mix all ingredients in a food processor, add just enough water for the food processor to be able to blend, not to much because you want a doug like consistency. Add some salt and 1 tablespoon agave nectar or honey. Press the dough in cup cake forms and put in fridge to harden. Gently tap the cup cakes out of the forms and pipe the lemon pudding in a swirl over the cup cakes. Shop some pistachio nuts and sprinkle on top!

These Cuppies took 10-15 minutes to do.... Super easy, nutritious and delicious!

/Karolina


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vad hände med vädret? Jag tror solen tar sats för nästa babyblå dagar i stigande värme. Hur eller hur, Hej i stugan!

Har spenderat eftermiddagen med min mysiga, halv förvirrade och humoristiska mamma. Det är inte alla som har äran att växa upp med en mamma med sina instinkter intakta. Vi pratade om spädbarns skötsel idag (ett av mina favoritämnen) och att varken jag eller hon nånsin skulle drömma om att hålla ett schema med sovtider eller mattider för en bebis. Man kanske resonerar så att en vuxen mår ju bäst av att äta på en bestämd tid och somna/vakna på en bestämd tid varje dag, men är nog inte av den åsikten själv. Jag tror att om man ska ha sina instinkter intakta måste man ha kontakt med Stunden, och känna in den och sen göra val. Ingen dag är den andra lik vare sig med näringsbehov eller sömnbehov, känner man sina behov på djupet blir det överflödigt att ha nått schema. Jag tror att en mamma som har en bäbis kan läsa av den på djupet, de är ju näst in till samma människa den första tiden, så väl synkad är väl ingen relation? Hela vårt samhälle tycks fodra att vi inte ska vara styrda av instinkt och intuition utan av hjärnan, och det är väl hemskt sorgligt? Vi borde lita mer på att vi Vet allt som är värt att veta inombords (även hur man tar hand om en bebis), man måste bara locka upp Vetandet ur djupet om det sjunkit för långt ner i glömska. Lita på Dig själv!

Vi åkte ut och köpte fin, ekologisk såjord till lotten; fem stora säckar! De räckte inte så långt alls, men med lite kompost på det och mängder med "gröntäck"; gräsklipp på toppen blir det nog en fin säsong. Visade mamma hur man gör raw muffinsar också. Hon tycker det är knepigt att komma igång och det kan man ju förstå. Det är ett lite annorlunda sätt att göra mat och efterätter på, allt detta att blötlägga nötter, att jobba mer med mixern än med ugnen.


Karolina och Gittans Citron Muffins!

Botten

Blötlägg över natten eller så lång tid du har över:

• 0,5 dl sesamfrön med skal
• 2 dl valnötter
• 1 dl pistagenötter (eller vad du har tillgängligt)
• 1 dl urkärnade dadlar

(ta två msk chia och blötlägg i 0,5 dl vatten tills de fått en geggig konsistens, låt dem svälla i en egen skål).

Mixa och tillsätt vatten tills knivarna kan snurra bra, men inte för mycket, det ska bli en stabbig deg. Tillsätt nån nypa salt och 1 msk agave. Tryck degen ner i muffinsformar och ställ i kylskåpet för att de ska stelna lite grann. Stjälp upp dem försiktigt och spritsa min Citronpudding-kräm ur Love Raw's Ebok 2009 (från sid 5) över muffinsarna. Citronsmaken passar fint till den lite sötare nötbasen! Hacka pistagenötter och strössla över. Förutom själva blötläggningen tog detta kanske 10-15 min. Snabba ryck!

Mer om the Super Food Chia

Nötter är fulla med fett och kan vara lite jobbiga för magen att processa, då är det bra om man använder sig av tex chia, sesamfrön, bovete, bockhornsklöver etc för att dryga ut lite eller helt ersätta. När man kommit lite längre med sitt råa leverne är det vanligt att man vill bort från nötter och mer åt gröna löv. Anledningen till att jag försöker trycka ner chia i mina recept så ofta jag kan är att de dels är en bra utfyllnad när man inte vill ha så mycket nötter och för att det är så rackarns nyttigt!

Chia är lättsmält och innehåller 60% omega 3 fett, innehåller 2 gånger mer protein än andra frön och spannmål (alla 8 essensiella aminosyror i en lättupptaglig form), 5 gånger mer kalicum än komjölk och dessutom bor som man ofta har brist av vid ångest, 3 gånger mer antioxidanter än blåbär, 3 gånger mer järn än spenat. De innehåller stor mängd vattenlösliga fibrer. Jämfört med annan mat med omegafetter tex linfrö och hampa, så härsknar inte fettet i chiafröet så lätt pga dess höga antioxidantmängd. Det märker man när man luktar på chia - det luktar ingenting! Linfrön och hampafrön får en typisk doft när de börjar härskna. Du kan lagra chia i 4-5 år utan att de blir dåliga. Chia är dessutom ett förträffligt sätt för viktminskning eftersom de fyller ut mat med sin gelé som bildas vid blötläggning.

Maya indianerna använde Chia flitigt, chia betyder "styrka" och det är just för att fröet ger styrka, ökar energi, uthållighet, balanserar blodsocker, ökar viktminskningen och ger en jämn fin balans åt tarmen.

Äter du chia tillsammans med socker så minskas sockrets effekt i kroppen och det har att göra med geléet som fungerar som en barriär mellan kolhydrater och matsmältningssystemet vilket saktar ner spjälkningen av kolhydrater till socker. Den passar bra för diabetiker med andra ord. Vid träning förlängs vätskenivån och att inte förlora lika mycket elektrolyter. Chia går igenom kroppen och samlar upp gamla slaggprodukter på sin väg och är glutenfri. Jag har fortfarande några 500 g Chiapåsar kvar för 249 kr. Mejla order@loveraw.se för beställning.Avslutar med en somrig bild. "Vad ända in i Eslöv!" ^_^


Love
/Karolina

Share/Bookmark

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...