Tuesday, August 30, 2011

Fun with a raw Banana split (nut free!)


'

Karolina & Jakobs raw love Banana Split, (in swedish further down) 
The recipes serves 4. The serving shown in the images serves 2. 

Fudge Ice cream (with a sponge cake-flavor)

Grind into a fine flour: 

• 0.5 cup Pumkin seeds
(use an electric coffee grinder, a high powered blender or your food processor)


To the food processor add: 

• the Pumkin seed flour
• 3 bananas (about 100 g each)
• 4 tablespoons Lucuma
• 3 tablespoons Mesquite
• 1/4 teaspoon real Vanilla
• 2 pinches of Himalayan salt

Process until creamy. 

• Add 0.5 cup of VIRGIN Coconut oil (otherwise you loose so much of the great taste, as non-raw coconut oil doesn't taste of anything). 

Process to incorporate (about 30 seconds). Pour half of it into a bowl and place it in the freezer while
you start making the chocolate ice cream:



Chocolate Ice Cream

To the food processor (with half of the Fudge Ice cream batch in it) add:

• 0.5 cups of baby Figs (soaked for 30 min)
• 7 tablespoons raw Cacao powder
• 3/4 cup Water
• 1-2 pinches of Himalayan salt
• 1 tablespoon Agave nectar or honey

Process until smooth. If you want, you can place the Fudge Ice cream batch from the food processor in a bowl, and just add to the empty food processor the soaked Figs to make a fig-paste, before you add the rest of the ingredients. In that way you ensure that there will be no bits of the figs in your ice cream.

Put in a bowl in the freezer. 

Melted Chocolate on top

• 55 g Cacao butter, melt it in a water bath
• 2 tablsepoons raw Cacao powder
• 1 pinch of salt
• 1/8 teaspoon real Vanilla
• 2 tablespoons Agave
• 2-3 teaspoons Lucuma (optional)
Add the rest of the ingredients to the melted Cacao butter and stir by hand. Wait with pouring it over the ice cream, as it needs to cool down first to thicken.. Patience dear Jedi, you'll get your dessert :) 

Serving

Put some of the Chocolate ice cream on a pretty plate. Place two bananas over, and some Fudge ice cream balls on top. Pour the melted (thick) chocolate over and serve. You can also sprinkle some shredded coconut, cacao nibs, mullberries, hemp seeds or what ever you like.

Share, share, share with your network. Who knows, you might have a Banana Split Luny that needs this dessert recipe in his/hers life? We'll sure make this one many more times! 

Share/Bookmark




Karolina & Jakob's raw kärleks Bananasplit
Receptet räcker till 4 portioner. Bananaspliten på bilderna räcker till 2 pers.

Kolaglass (med sockerkaks-smak!)

Mal till fint mjöl: 

• 1 dl Pumpafrön 

Använd en elektrisk kaffekvarn, en kraftfull mixer eller din matberedare. 

Tillsätt till matberedaren:

• Pumpafrö-mjölet
• 3 bananer (ca 300 g totalt)
• 4 msk Lucuma
• 3 msk Mesquite
• 1 krm äkta Vanilj
• 2 nypor Himalayasalt

Mixa tills slät. Tillsätt då:


Raffinerad Cocosolja (varmpressad) smakar ingenting, så använd hellre raw/virgin Cocosolja i recepten för att få fram de utsökta smaker som kommer av cocosen. Mixa ihop smeten, max 30 sek mixande. Häll hälften av Kolaglassen i en skål och ställ i frysen. Fortsätt med Chokladglassen!


Chokladglass

Till matberedaren med hälften av Kolaglass-smeten i, tillsätt:

• 1 dl baby-Fikon som blivit blötlagda i 30 min
• 7 msk raw Kakaopulver
• 2 extra nypor salt
• 1 msk Agave nektar el. honung (smaka av)
• 1.5 dl Vatten

Mixa tills slät. Om du vill kan du först skrapa ur Kolaglassen ur matberedaren och mixa Fikonen till en pasta innan du tillsätter Kolasmeten med resten av ingredienserna. På så sätt säkerställer du att det inte blir några bitar av Fikon i din glass. Nu har du en fin chokladsmet, häll den i en skål och ställ i frysen. 

Smält Choklad

• 55 g Kakaosmör, smält i ett vattenbad
• 2 msk raw Kakaopulver
• 2 msk Agave (smaka av)
• en nypa Himalayasalt
• 1/8 tsk äkta Vanilj (ett halvt kryddmått)
• 2-3 tsk Lucuma (valfritt)

Smält Kakaosmöret och tillsätt övriga ingredienser, rör för hand. Viktigt nu är att vänta tills chokladen svalnar. Den blir tjockare och tjockare ju mer den svalnar. Du vill inte hälla på den när den är tunn, för då blir det bara vattnig choklad. Så det gäller att ha lite tålamod :) 

Servering

Lägg några kulor av Chokladglassen på ett fint fat, lägg två bananer över. Gör kulor av Kolaglassen och lägg över bananen. Ringla den smälta chokladen över. Du kan toppa med cocos, kakaonibs, hampa eller vad du tycker är fint!

Dela gärna med ditt nätverk på facebook, twitter, linkedin!
Puss & kram, Karolina~ 

Share/Bookmark



7 comments:

April said...

Looks delicious!

Love Raw ~ Karolina said...

Thank you beautiful! <3

Elenore (E) said...

Love radiating from you!

Anonymous said...

Vilket underbart recept! Jag hittade hit när jag letade rawfood recept då jag är väldigt nyfiken på rawfood. Tror verkligen att det är det bästa för kroppen. Underbar blogg som jag nu lagt som favorit. Ska prova dina fantastiska "bakverk", de ser helt underbara ut! Tack för fantastisk inspiration, inte bara på mat fronten!
Stor Kram S

Love Raw ~ Karolina said...

Elenore: ^_^ Dig med fina!

S: Åh, roligt att höra att du är nyfiken på raw food! Tack så mycket för din uppskattning, du är så välkommen hit! Har du några frågor så är det bara att mejla mig.
Kram, kram

Anonymous said...

Fina, söta.

Varma kramar Mamma

Food Handler Certification said...

This is great! My mom is coming this weekend and I am planning to make her something homemade. Thanks for sharing this recipe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...